søndag 7. juni 2020

Peanøttkkake med karamellfyll





Oppskriften er hentet fra Det søte liv.

Kakebunn
150 g smør
2 egg
2 dl sukker
2 ts. vaniljesukker
1 ts. bakepulver
0,5 dl kakao
1,5 dl hvetemel

Fyll med peanøtter og karamell
1,5 dl kremfløte
1,5 dl sukker
2 ss lys sirup
100 g melkesjokolade
75 g smør
2 dl salte peanøtter

Sjokoladetrekk:
200 g lys kokesjokolade (eller en plate lys og en plate mørk)
2 ts matolje (raps og solsikke)

Pynt:
Salte peanøtter

Slik lages kaken
Smelt smøret i micro ovn.
Visp lett sammen egg og sukker med en stålvisp (ikke til stiv eggedosis). Ha så i det smeltede smøret og videre de øvrige ingrediensene. Rør deigen glatt.

Bruk rund form (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stekes midt i ovnen ved 175°C i 25 minutter (ikke mer, da den skal være bløt når den er ferdigstekt). Sett kaken i kjøleskapet og avkjøl kaken i formen til den er helt kald.

Karamellfyll
Imens kan du lage karamellen: Ha kremfløte, sukker og sirup i en kjele. Del opp melkesjokoladen og ha også den i kjelen. Varm opp blandingen og la den småkoke i 5-7 minutter, til du får en lys sjokoladekaramell som er blitt litt tykkere i konsistensen. Det er viktig at du rører hele tiden så karamellen ikke svir seg i bunnen av kjelen.
Ta kjelen av platen og rør i smøret og deretter saltede peanøtter (du trenger ikke å hakke dem). Avkjøl karamellen i et par minutter og hell den deretter over den kalde kaken i formen.  Sett formen tilbake i kjøleskapet og avkjøl kaken enda en stund til karamellen har stivnet (ca. 1 time).

Melkesjokoladeglasur:
Smelt melkesjokoladen over vannbad (eller i mikroen) sammen med litt olje (se tips). Fordel den smeltede sjokoladen over peanøttkaramellen på toppen av kaken. Sett kaken tilbake i kjøleskapet til sjokoladeglasuren har stivnet (kaken må gjerne stå i kjøleskapet over natten).
Dryss på peanøtter til pynt, gjerne før glasuren har stivnet helt, så fester de seg bedre til kaken.
Først når også sjokoladeglasuren har stivnet, er kaken klar til å tas ut av formen.
Dra av bakepapiret fra undersiden og sett kaken på et passende fat. Bruk en kniv til å skjære kaken i pene kakestykker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar