tirsdag 10. februar 2015

Rillesokker med forsterket hæl



Frøknene mine ville ha nye sokker i "signalfarger". På garnbutikken fant de neonfarger i Raggsokkgarn, som de ville bruke.
Jeg komponerte følgene oppskrift etter å ha sett bilder av rillesokker.
Min 13 åring bruker str. 37-38 i sko, og sokker ble derfor "Skredder-strikket" til henne slik:

Legg opp 44 masker på 4 strømpepinner (= 11 masker på hver) i 3,5 mm med neonfarget garn.
Strikk glattstrikk rundt til en får 8 riller på baksiden, som blir sokkens framside.
Bytt til sort garn, vreng sokken og strikk glattstrikk til 8 rader. Vreng vrangsiden igjen for hvert fargeskifte og gjør dette på samme måte til du har 6 rillefelter med neonfarger som vist på  bildet.
Videre strikkes hæl over første og siste pinne (= 22 masker) med ønsket neonfarge. Manger strikker hæl i glattstrikk frem og tilbake, men her har jeg laget en forsterket hæl, slik at hælkappen blir tykkere og ekstra slitesterk. Da strikkes fra rettsiden en maske rett, løft en maske løst av, strikk så en maske rett.... ut pinnen. Neste pinne strikkes med vrange masker over alle maskene fra baksiden. Neste pinne strikkes med en maske løs av, en maske rett, en maske løs av... ut pinnen (merk at det blir motsatte masker fra forrige pinne på rettsiden som løftes av uten å strikkes, da blir det en bedre forsterkning og "vaffelmønster". Strikk som nevnt over til helen måler 4,5 cm lang. Da begynner hælfelling: strikkes fra rettsiden på samme måte som tidligere til det er 7 masker igjen. Snu og strikk tilbake med vrangmasker på vrangsiden til det gjenstår 7 masker. Snu og trikk videre på samme måte. Når du kommer til der du snudde forrige omgang, strikkes to masker sammen (den siste før snuen og den første av de 7 maskene. Snu og gjør det samme på motsatte side, slik at det blir en maske mindre mindre etter fellingen hver gang. Strikk på samme måte, til alle de 7 maskene i hver side er felt inn.

Begynn med sort garn midt bak på hælkappa og ta opp 16 masker på hver side av hælen, og ta opp igjen de 22 maskene som ble satt til siden når du begynte å strikke hælkappe. Strikk glattstrikk videre og strikk to masker rett sammen ved enden av pinne 1 og ved begynnelsen av pinne 4, dette for å lage kile ved helen. Gjør en slik felling på annenhver omgang til det er 11 masker igjen på alle pinnene. Da strikke glattstrikk videre til 47 rader totalt fra du begynte med det sorte garnet etter hælkappen.
Da skiftes til ønsket neonfarge og tåfelling begynner. Strikk rettmasker til  det er tre masker igjen på pinne 1, strikk to rette vridd sammen og en maske rett. Neste pinne starter med en rett maske og to rette sammen og videre glattstrikk ut pinnen. Pinne 3 strikkes som pinne 1, og pinne 4 strikkes som pinne 2. Da har du felt 4 masker denne omgangen. Neste pinne strikkes med vanlige rettmasker uten felling. Fell slik på annenhver omgang 4 ganger, og strikk etter dette slik felling hver omgang til det er to masker igjen på hver av pinne. Da felles det av ved å trekke tråden igjennom resten av maskene.

1 kommentar:

  1. Kjempefine sokker.
    Det ble stilig med signalfarger sammen med det svarte.

    SvarSlett