fredag 31. desember 2010

Nyttårs dessert


Tradisjonell kalkun, og desserten "Søt dame med skogsbærcoulis VSOP".OPPSKRIFT PÅ DESSERTEN, som ble veldig vellykket.
Mengde beregnet til 8 posjoner

2 plater gelantin
3 ss ublandet solbærsaft med 2 ss vann.
4 dl kremfløte
400 gram hvit sjokolade
1 ss cognac (jeg brukte VSOP i mangel på en billig, som er like god i dessert)
2,5 dl kremfløte, som piskes til krem.
Gelantinplatene legges i bløt i kaldt vann i 7-10 minutter. Kok opp fløten, og skru av plate i det den er i ferd med å koke. Ha i biter med hvit sjokolade til det er smeltet. Rør godt sammen. Varm opp solbærsaft/vann i microovn. Kryst så ut vannet av gelantinen og hel oppi den varme saftblandingen og rør til gelantinen er ordentlig oppløst. Hell så i 1 ss cognac i gelantinblandingen og rør inn. Blandingen helles over i sjokolade-/fløteblandingen og røres godt sammen. Når dette er avkjølt, røres den piskede kremfløten inn til jevn masse. Bruk slikkepott, ikke visper. Helles med ca. 100 g hver seg i 8 rødvins-/champagneglass. Settes i kjøleskap i 4 timer eller mer.
Coulis:
625 g frosne bringebær og bjørnebær
ca. 5 ss. sukker
1/2 dl vann og 1/2 dl cognac
Kok bær, vann og cognac sammen i 5-10 minutter. Hell av i melsikt i to omganger, og press så mye av bærene gjennom sikta. Stenene blir igjen. Pass på å få med bær-kjøttet på undersiden av sikta etter pressing.
Hell tilbake i kjelen og la småkoke inn til litt under halv mengde. Ta av platen og smak evt. til med mer cognac.
Sett coulisen kaldt.
Før servering helles det coulis over den hvite desserten. Pyntes med mynte eller sitronmelisse og et par frosne bær dyppet i melis rett før servering.

1 kommentar: