mandag 7. september 2015

Lammefrikasse

1,8 kg lammelår i skiver
ca. 1 liter vann
salt / pepper
(1 laubærblad)
5 gulrøtter
1/ løk
1 pastinakk
1 persillerot
1 purre
3 dl lett matfløte
6-7 ss hvetemel
1 potte frisk timian

Del lammelårstykkene i to. Dryss dem med salt på begge sider, og la dem ligger på et fat i romtemperatur i minst 30 min.

Legg så lammestykkene i stor kjele, og fyll over med kaldt vann til kanten på kjøttet (ca. 1 l). Kok opp, og ta av skummet med en hullsleiv el.
Ta så i en gulrot delt i to, som bindes sammen med det grønne gresset fra persilleroten med bomullstråd, løken, laubærblad og evt. litt persillerot. Dette for å gi bedre smak på kraften (tas ut når kraften senere siles).La kjøttet trekke i 1- 1/2 time, eller til benet løsner fra kjøttet.Grønnsakene skrelles og deles i avlange biter. Ta så opp kjøttet og legg til side. Sil kraften, og hell tilbake i kjelen. Kok grønnsakene til de er nesten møre, og ta dem opp.

Kraften gis et oppkok og kan godt koke godt i 5-10 minutter for å redusere mengden.
Rist sammen mel og fløte i et glass med lokk i to omganger, og hell i kokekraften under omrøring. Det skal bli konsistens som saus, så juster evt. melmengden litt underveis. La sausen småkoke under omrøring ca. 5 minutter for å få ut melsmak, og smak til med salt og pepper.

Ta  bort ben og slintrer på kjøttet og del i litt store biter. Ha  videre kjøtt og grønnsaker i sausen og la dette trekke til det er gjennomvarmt (ikke kok og rør for hardt). De siste minuttene har du grovhakket timian oppi.

Serveres rykende varm med kokte poteter til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar