søndag 7. juni 2020
Peanøttkkake med karamellfyll
Oppskriften er hentet fra Det søte liv.
Kakebunn
150 g smør
2 egg
2 dl sukker
2 ts. vaniljesukker
1 ts. bakepulver
0,5 dl kakao
1,5 dl hvetemel
Fyll med peanøtter og karamell
1,5 dl kremfløte
1,5 dl sukker
2 ss lys sirup
100 g melkesjokolade
75 g smør
2 dl salte peanøtter
Sjokoladetrekk:
200 g lys kokesjokolade (eller en plate lys og en plate mørk)
2 ts matolje (raps og solsikke)
Pynt:
Salte peanøtter
Slik lages kaken
Smelt smøret i micro ovn.
Visp lett sammen egg og sukker med en stålvisp (ikke til stiv eggedosis). Ha så i det smeltede smøret og videre de øvrige ingrediensene. Rør deigen glatt.
Bruk rund form (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stekes midt i ovnen ved 175°C i 25 minutter (ikke mer, da den skal være bløt når den er ferdigstekt). Sett kaken i kjøleskapet og avkjøl kaken i formen til den er helt kald.
Karamellfyll
Imens kan du lage karamellen: Ha kremfløte, sukker og sirup i en kjele. Del opp melkesjokoladen og ha også den i kjelen. Varm opp blandingen og la den småkoke i 5-7 minutter, til du får en lys sjokoladekaramell som er blitt litt tykkere i konsistensen. Det er viktig at du rører hele tiden så karamellen ikke svir seg i bunnen av kjelen.
Ta kjelen av platen og rør i smøret og deretter saltede peanøtter (du trenger ikke å hakke dem). Avkjøl karamellen i et par minutter og hell den deretter over den kalde kaken i formen. Sett formen tilbake i kjøleskapet og avkjøl kaken enda en stund til karamellen har stivnet (ca. 1 time).
Melkesjokoladeglasur:
Smelt melkesjokoladen over vannbad (eller i mikroen) sammen med litt olje (se tips). Fordel den smeltede sjokoladen over peanøttkaramellen på toppen av kaken. Sett kaken tilbake i kjøleskapet til sjokoladeglasuren har stivnet (kaken må gjerne stå i kjøleskapet over natten).
Dryss på peanøtter til pynt, gjerne før glasuren har stivnet helt, så fester de seg bedre til kaken.
Først når også sjokoladeglasuren har stivnet, er kaken klar til å tas ut av formen.
Dra av bakepapiret fra undersiden og sett kaken på et passende fat. Bruk en kniv til å skjære kaken i pene kakestykker.
Kanelsvinger
Dette blir passe mange til 4 personer
5 dl melk
150 g margarin
125 g melis
50 g gjær
1/4 ts kardemomme
750 g hvetemel
Bland det tørre, smelt smør i melk og varm til 38 grader. Bland alt sammen i 10 minutter i kjøkkenmaskin med eltekrok. Heves 1 time. Ettehev 30 minutter og stek på 220 grader i 10-12 minutter.
Paella
Olivenolje
1 stor gul løk
2-3 fedd hvitløk i båter
2 store hakkede tomater
1 søt paprika
1-1,5 dl grønne frosne erter (tines først)
Frisk koriander, hakket
Fersk ingerfær, ca 1,5 ts finraspet.
Sort pepper malt
Rosépepper, knust hel
Salt
Paprika krydder
Gurkemeie
Safran
ca. 4 stk. kyllingfilet delt i biter
ca. 30 reker med skall
4 dl paella ris
8 dl vann
Sitron i skiver med skall
Bland kyllingfilet, olivenolje, koriander, hvitløk og ingerfær. La dette stå og godgjøre seg, mens kraften lages.
Rens rekene og legg til side. Rekeskallet kokes i vannet i 20-30 minutter for god kraft. Sil av, og erstatt med mer vann (= 8 del) dersom noe har dampet bort.
Stek så løk i olje et par minutter, og ha så i tomatene. Bruk stor vid stekepanne med høye kanter. Etter ca. 5 minutter tilsettes paprika, erter og øvrig krydder. Rør underveis. Når dette har freset seg sammen, tilsettes kylling og stek dette lett sammen under røring. Hell så litt mer olivenolje også risen. Stekes under røring i ca. 10 minutter, før rekekraften helles i. Kokes under røring i ca. 20 minutter.
Ta av plata og legg på halve sitronskiver og reker på toppen. Dryss over litt hakket koriander og lett dryss av paprikakrydder og litt knust hel rosepepper.
Sett hele pannen i stekeovnen på nederste rille og bak ved 220 grader i ovnen i ca. 10 minutter eller til risen kjennes ferdig ut.
Kan bruke ildfast form, er kjelen har plasthåndtak.
Oppskriften har jeg tilpasset litt for meg etter Food_passion Jamila.