mandag 7. september 2015

Nancy kofte




Nora i sin nye Nancy kofte strikket i Alpaca fra Sandnes garn

Lammefrikasse





1,8 kg lammelår i skiver
ca. 1 liter vann
salt / pepper
(1 laubærblad)
5 gulrøtter
1/ løk
1 pastinakk
1 persillerot
1 purre
3 dl lett matfløte
6-7 ss hvetemel
1 potte frisk timian

Del lammelårstykkene i to. Dryss dem med salt på begge sider, og la dem ligger på et fat i romtemperatur i minst 30 min.

Legg så lammestykkene i stor kjele, og fyll over med kaldt vann til kanten på kjøttet (ca. 1 l). Kok opp, og ta av skummet med en hullsleiv el.
Ta så i en gulrot delt i to, som bindes sammen med det grønne gresset fra persilleroten med bomullstråd, løken, laubærblad og evt. litt persillerot. Dette for å gi bedre smak på kraften (tas ut når kraften senere siles).



La kjøttet trekke i 1- 1/2 time, eller til benet løsner fra kjøttet.



Grønnsakene skrelles og deles i avlange biter. Ta så opp kjøttet og legg til side. Sil kraften, og hell tilbake i kjelen. Kok grønnsakene til de er nesten møre, og ta dem opp.

Kraften gis et oppkok og kan godt koke godt i 5-10 minutter for å redusere mengden.
Rist sammen mel og fløte i et glass med lokk i to omganger, og hell i kokekraften under omrøring. Det skal bli konsistens som saus, så juster evt. melmengden litt underveis. La sausen småkoke under omrøring ca. 5 minutter for å få ut melsmak, og smak til med salt og pepper.

Ta  bort ben og slintrer på kjøttet og del i litt store biter. Ha  videre kjøtt og grønnsaker i sausen og la dette trekke til det er gjennomvarmt (ikke kok og rør for hardt). De siste minuttene har du grovhakket timian oppi.

Serveres rykende varm med kokte poteter til.