lørdag 8. mars 2014

Fiskesuppe nam nam


Til 4 personer:
-  500 g reker med skall

- 1 l vann
- 1 stor gulrot
- 1/2 stor fennikel
- 1/2 stor purre
- 1/2 stor gul løk
- 1 hvitløksbåt
- 1,5 ss rød pesto
- 1 boks kokosmelk
- 1,5 dl matfløte
- salt, hvit pepper
- 3 frosne porsjonsbiter laks
- 3 frosne porsjonsbiter torsk

Rens reker og sett til side. Kok rekeskall i en time i vannet.
Skjær staver av løk, gulrot, hvitløk, fennikel og purre. Fres løken på middel varme i kjele med litt smør eller olje til den er blank. Fres videre med de øvrige grønnsaker noen få minutter. Ha over kokosmelk og den avsilte rekekraften ( som nå er redusert til ca. 7 dl). Kok opp og ha i pestoen, salt og pepper - smak til. La småkoke til grønsakene er knapt møre, skal ha litt tyggemotstand. Smak til med fløte, og kok raskt opp. Skru platen på det laveste og ha i fisken skåret i biter, la trekke i kort tid.
Når fisken er ferdig, skrus plata av. Rekene tas i og varmes forsiktig uten at det kokes.
Da er en nydelig fiskesuppe klar. Serveres gjerne med foccachia.

Foccacia med urteolje

Lag først olivenolje med urter:
- 1/2 dl olivenolje
- 2 hvitløksfedd
- rosmarin, timian og evt. andre urter en har for hånden.
- Litt maldonsalt
Knus hvitløk og ha i olje sammen med salt og urter. La stå et par timer.

Gjærdeigen:
- 7 dl fingervarmt vann
- 1/2 - 3/4 pakke tørrgjær
- (1ss honning)
- 1 ts salt
- 3 ss olivenolje
- 950 g hvetemel
- maldonsalt
Bland alt i kjøkkenmaskin i ca. 10 minutter til blank men løs deig. Heves 1 time, mens deigen er smurt på toppen med et tynt lag olivenolje.
Ved hjelp av slikkepott fordeles deigen i en stor langpanne og etterheves, mens stekeovnen varmes.
Før steking dyppes finger i urteoljen og stikkes i langpannen. Fordel resten av oljen over deigen, og få med hvitløk og urter.

Dryss over med maldonsalt, og stek ved 225 grader til lys gylden farge.